KIRSAL KALKINMADA UZMAN ELLER PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ

Yazar: Ziraat Fakültesi | Tarih: 9 Mart 2023

KIRSAL KALKINMADAUZMAN ELLER PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ

Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi kapsamında Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun olanların uygulayabileceği projelere 250.000 TL’ye kadar (KDV HARİÇ) hibe desteği sağlanacaktır. Kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden kişiler başvuru yapabilir.

Başvuru aşamasında SGK’ lı çalışanlar ve Vergi Mükellefi olanlar, hibe almaya hak kazandığı takdirde SGK’lı çalışmayacağını ve vergi mükellefi olmayacağını taahhüt etmeli ve hibe sözleşmesi aşamasında ilgili belgeleri sunmalıdır.

- Emekliler başvuru yapamayacaktır.

3.1 PROJE KONULARI

3.1.1 Hayvansal üretime yönelik projeler

a) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği

1) Süt sığırı yetiştiriciliği 2) Besi sığırı yetiştiriciliği 4) Manda yetiştiriciliği b) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği 1) Keçi yetiştiriciliği (Süt ve besi) 2) Koyun yetiştiriciliği (Süt ve besi) c) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ç) Ana arı yetiştiriciliği, arı sütü, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi d) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı

3.1.2 Bitkisel üretime yönelik projeler

a) Kapama meyve bahçesi tesisi

b) Fide, fidan yetiştiriciliği

c) İç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği

ç) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği

d) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı

e) Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri

f) Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri

3.1.3 Su ürünleri üretimine yönelik projeler (Maksimum üretim kapasitesi 29 ton/yılı aşmaması koşuluyla)

a) Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapia, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri

b) Midye, ıstakoz ve kara salyangozu entansif üretim tesisi

3.1.4 Su ürünleri Coğrafi işaretli ürün ve geleneksel ürün üretimine yönelik projeler

3.1.5 Yukarıda belirtilen ve üretimi yapılan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik projeler hibe desteği kapsamındadır.

Hibeye Esas Proje Tutarı;

Proje kapsamında 250.000 TL’ye kadar hibe ödemesi yapılır.

Başvuru Zamanı:

Başvuru tarihi 01.03.2023-08.05.2023 tarihleri arasındadır.

Başvuru Belgeleri

Başvuru aşamasında aşağıdaki bilgi ve belgeler başvuru sahibi tarafından Uzman Eller Bilgi sistemine https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr/ girilir/yüklenir ve doğruluğu kabul edilerek onaylanır:

a) Başvuru formu.

b) Adli sicil kaydı.

c) Diploma/mezun belgesi veya onaylı örneği.

ç) Su ürünleri projeleri için ön izin başvuru dilekçesi verildiğine dair belge.

d) Varsa şehit yakını/gazi belgesi, engelli/engelliye bakmakla yükümlü olduğuna dair belge.

HİBE SÖZLEŞMESİ İMZALAMA AŞAMASINDA İSTENECEK BELGELER 1) Hibe sözleşmesi imzalama aşamasında:

a) Başvuru sahibinin başvuru aşamasında taahhüt etmiş olduğu kırsal alanda ikamet ettiğine dair ikametgâh belgesi

b) SGK hizmet dökümü belgesi

c) Başvuru sahibinin uygulayacağı proje konusu dışında kalan konularda vergi mükellefi olmadığına dair Mükellefiyet Belgesi

ç) Hayvancılık projeleri için başvuru sahibi adına düzenlenen “İşletme Tescil Belgesi”

d) Hayvancılık projelerinde;

• Uygulama yeri başvuru sahibine ait ise işletmeye ait tapu kaydı; tapusu bulunmayan yerlerde ise işletmenin hak sahibine ait olduğuna dair muhtardan alınacak belge

• Uygulama yeri kiralık ise, işletmeye ait en az 4 (dört) yıllık kira sözleşmesi

e) Su ürünleri projeleri için ilgili makamdan alınacak ön izin yazısı

f) Tebliğ ekinde yer alan “Taahhütname”

g) Bitkisel üretim projelerinde;

Proje uygulama yerine ait takyidatlı tapu kaydı belgesi veya proje yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olduğuna dair belge. Hibe sözleşmesi imzalama tarihi itibarı ile kiralık olan proje yeri için en az 4 (dört) yıllık kira sözleşmesi sunulması zorunludur.

Uygulama Süresi:

Projeler en geç 30.11.2023 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

Teknik Destek:

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü, Proje Yürütme Biriminden teknik destek ve bilgi alınabilir.

Bilgi:

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü