Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK KÖY TV' ye Konuk Oldu
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, KÖY TV’de Abdullah Berk AKKAŞ‘ın sunduğu “Köylü Soruyor” programına konuk oldu. 21 Kasım 2020 tarihinde saat 19:45’de görüntülü görüşme şeklinde yapılan 45 dakikalık oturumda, bölüm başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, Maviyemiş yetiştiriciliğinde yer seçimi, çeşit seçimi, bahçe tesisi, iklim, toprak ve fidan tipi konularına ilaveten yetiştiricilik sırasında bilinmesi gereken önemli konular hakkında açıklayıcı bilgiler vermiştir.
Programın tamamını izlemek için tıklayınız!
Köylü Soruyor
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, KÖY TV’de Abdullah Berk AKKAŞ ‘ın sunduğu “Köylü Soruyor” programına konuk oldu. 24 Kasım 2020 tarihinde saat 19:45’de görüntülü görüşme şeklinde yapılan 45 dakikalık oturumda, bölüm başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, Maviyemiş meyvesinin dünya ve Türkiye’deki serüveni hakkında bilgi verdikten sonra Türkiye ve Dünyadaki maviyemiş üretim ve tüketim trendlerine değindi. Türkiye’de yabanmersini terim karmaşasını çözdüklerini belirten bölüm başkanımız, dünyada blueberry olarak bilinen meyveyi ikibinli yıllarda Türkiye’ye kazandırdıklarını ve adını da MAVİYEMİŞ olarak tescillediklerini ifade etti. Ayrıca, maviyemiş üretimin ve tüketimindeki yükselişe değinen bölüm başkanımız, maviyemişin Türkiye’deki yetişme alanları, genel istekleri ve maviyemişin insan sağlığı açısından sahip olduğu yararlara da değindi. Programı izlemek için tıklayınız.
Alternatif Ürün 'Maviyemiş'
Prof. Dr. Hüseyin Çelik, "Maviyemiş bir sağlık meyvesidir. Bu özelliğinin yanında üreticiye ekonomik anlamda büyük katkı sağlıyor. Perakende olarak kilogramı 70 liraya kadar satılabiliyor" dedi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunduğu için ABD'de 'mavi altın' adıyla anılan maviyemiş meyvesini geliştirmek için OMÜ'de araştırma ve deneme sahası kurdukları anımsattı. Maviyemiş bahçesinde hasada başladıklarını belirten Çelik, bu yıl verimin yüksek olduğunu aktardı.
ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR Maviyemişin geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında Samsun'un da aralarında olduğu çok sayıda kentte deneme ve üretim sahaları kurduklarını vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Çelik, şunları kaydetti: "Bahçelerdeki üretim her yıl artıyor. Alternatif ürün olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Maviyemiş, üzümsü meyveler içinde taze olarak en fazla dayanan türdür. Manav koşullarında 10 güne kadar tazeliğini koruyabiliyor. Antioksidan içeriği en yüksektir. Gece körlüğü, görme bozukluklarına iyi geliyor. Taze olarak yenildiğinde kanı temizliyor, kan şekeri ve kolesterolü düşürüyor. Meyvede A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve fosfor içeriği yüksektir."
KİLOSU 70 TL'DE SATILIYOR Prof. Dr. Çelik, Karadeniz Bölgesi'nde fındık, çay ve tütün üretimi yapılmayan boş arazilerde maviyemiş yetiştirilmesini önerdiklerini belirterek, "Maviyemiş bir sağlık meyvesidir. Bu özelliğinin yanında üreticiye ekonomik anlamda büyük katkı sağlıyor. Perakende olarak kilogramı 70 liraya kadar satılabiliyor. Meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, reçel, çay, kozmetik ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılıyor" dedi.
Dünya genelinde yılda 650 bin ton üretilen maviyemişin ülkemizde üretimi 3 bin ton civarında. AA Haberin linki için tıklayınız.
Cildi Yenileyen Meyveye Büyük İlgi
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çelik, "Maviyemiş tüketimini hayat tarzı haline getiren insanlarda dokular yenilendiği için taze ve güzel görünümlü bir cilde sahip olabiliyorlar." dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, yaptığı açıklamada, 2001 yılında fakültelerinin araştırma ve uygulama sahasında kültüre aldıkları, daha Samsun, Ordu, Sakarya, Rize, Giresun ve Trabzon'da deneme bahçeleri oluşturulan maviyemişin yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Halk arasında 'yaban mersini' olarak adlandırılan maviyemişin antioksidan zengini bir meyve olması nedeniyle Amerika'da "mavi altın" adıyla anıldığına işaret eden Çelik, dünya genelinde yılda 800 bin ton maviyemiş üretildiğini belirtti.
Türkiye'de de maviyemiş üretiminin artırılmaya çalışıldığını vurgulayan Çelik, "Ülkemizde ise 18 yıl önce başladığımız çalışmalar sonucunda yılda 5 bin tonun üzerinde üretime ulaşıldı. Maviyemişin üretim verimi her yıl artıyor ve alternatif ürün olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Üniversitemizin araştırma ve deneme sahasında kurduğumuz maviyemiş bahçesinde de bu yıl hasadı tamamladık." diye konuştu.
"Maviyemiş mükemmel bir enerji deposudur"
Karadeniz Bölgesi'nde "yaban mersini'', ''likapa'', ''ligarpa'' adlarıyla bilinen maviyemişin, kültürü yapılan meyveler içinde antioksidan içeriği en yüksek olan meyve olduğunun altını çizen Çelik, şöyle devam etti:
"Maviyemiş tüketimini hayat tarzı haline getiren insanlarda dokular yenilendiği için taze ve güzel görünümlü bir cilde sahip olabiliyor. Stresi azaltan maviyemiş, yaşlanmayı önlemekte, ciltteki lekeleri yok etmekte, kalp ve damar rahatsızlıklarını ortadan kaldırabilmektedir. Ayrıca kan değerlerini olumlu yönde etkilerken tip-2 diyabet hastalarına iyi gelmektedir. Artrit, alzaymır, kanser riskini azaltmakta, kolesterol ile savaşmakta, görme bozukluklarını önleyebilmekte ve kronik iltihapları iyileştirebilmektedir. Dünyada 'küçük dinamo' olarak da bilinen maviyemiş mükemmel bir enerji deposudur. Ayrıca yüksek antioksidan içeriği ile doğurganlığı da artırmaktadır. Bütün bu özellikleri nedeniyle kadınlar bu meyveye ilgi gösteriyor."
Haberin linki için tıklayınız.
Maviyemiş Ekonomiye Büyük Katkı Sağlıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, birçok faydası bulunan maviyemişin dünya genelinde yılda 650 bin ton üretildiğini belirtti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, birçok faydası bulunan maviyemişin dünya genelinde yılda 650 bin ton üretildiğini belirterek, "Maviyemişte ülke olarak 100 bin ton üretme kapasitesine sahibiz ancak henüz üretim değerimiz 3 bin ton civarında. Arzuladığımız rakama ulaşabilmek için gayret gösteriyoruz." dedi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce 2000 yılında fakültenin araştırma ve uygulama sahasında kültüre alınan, daha sonra Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Samsun'da deneme bahçeleri oluşturulan maviyemiş meyvesinin ekim alanlarının genişletilmesi ve üretiminin artırılması amacıyla çalışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Çelik, AA muhabirine, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunduğu için ABD'de "mavi altın" adıyla anılan maviyemiş meyvesini geliştirmek için yürüttükleri çalışmalarda önemli mesafe aldıklarını ancak hala yeterli seviyede olmadıklarını söyledi.
OMÜ'deki araştırma ve deneme sahasında kurdukları maviyemiş bahçesinde hasada başladıklarını belirten Çelik, bu yıl verimin yüksek olduğunu aktardı. Maviyemişin Türkiye'ye 2000 yılında getirildiğine işaret eden Çelik, Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, İspanya, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Norveç, Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan, Polonya ve Şili'de bu meyvenin binlerce hektarlık alanda yetiştirildiğini kaydetti.
Haberin devamı için lütfen tıklayınız.
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, 07 Ağustos 2020 Cuma günü, TRT Trabzon Radyosu “Doğunun Sesi, Gıda Köşesi Programı”na konuk oldu.
Programda gündemde olan ve Bölüm Başkanımızın ismini verdiği ve Türkiye’ye kazandırdığı MAVİYEMİŞ üretiminde Dünya ve Türkiye’deki mevcut durum, hedefler ve gelecek projeksiyonları enine-boyuna konuşuldu. Dünyada 680 bin ton civarında üretimi yapılabilen maviyemişte Türkiye’nin hedefinin 100 bin ton üretim yaparak ilk on ülke arasına girmek olduğunu belirten bölüm başkanımız, turnayemişi (Cranberry) ile maviyemiş (blueberry) meyvesinin karıştırılmamasının gerektiğini de ekledi. Aktarlarda satılan kırmızı renkli, kuru, hafif mayhoş ve tatlı olan meyvenin turnayemişi (cranberry) olduğunu belirten bölüm başkanımız, “maviyemiş şekeri düşürüp-dengelerken turnayemişi şekerinizi yükseltir” dedi. Çünkü maviyemişte çay şekeri dediğimiz şekerden hemen hemen hiç yokken turnayemişi %84 şeker (dışarıdan tatlandırıcı olarak) içermektedir. Ayrıca turnayemişi ayrı meyve, maviyemiş ayrı meyve olup çayüzümü (likapa) ve çobanüzümünün Doğu Karadeniz bölgesindeki ormanlık alanlar ile yaylalarda doğal olarak kendiliğinden yetiştiğini de belirtti. İkibin yılında Türkiye’de ilk bahçesini Rize’de kurduğumuz maviyemiş üretimimizin 3-4 bin ton, bahçe miktarının da 7000 dekar olduğunu belirten bölüm başkanımız, Akdeniz Bölgesinde hatta Ege Bölgesindeki bazı illerde maviyemişi saksıda yetiştirmeye başladıklarını ve üretimi artırma ve yıl boyu maviyemiş üretmek için çaba sarf ettiklerini açıkladı. Türkiye’de ilk Maviyemiş meyvesi Mart ayında Antalya’da hasat edilmeye başlarken Ekim ayına kadar meyve hasadının sürebildiği ülkemizin hem Avrupa, hem Ortadoğu hem de Uzakdoğu ve beyaz Rusya bölgelerine maviyemiş ihraç etme potansiyelimizin olduğunu da ekledi. Kaliteli maviyemiş üretiminin ise bilgiye dayalı, projeli ve teknik destek alarak kurulan bahçelerden elde edilebileceğini belirten bölüm başkanımız, maviyemiş tarımının çay veya fındık tarımına asla benzemediğini de vurguladı.
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, TRT Trabzon Radyosu “Köşe Bucak Karadeniz” Programına Konuk Oldu
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, 18.07.2020 Cumartesi günü saat 12:30’da TRT Trabzon Radyosu “Köşe Bucak Karadeniz” Programına konuk edildi. Bölüm Başkanımız, güncel konu olan ve Türkiye’ye kazandırdığı hatta ismini verdiği MAVİYEMİŞ konusunda birçok soruya cevap vererek dinleyicileri bilgilendirdi. Maviyemiş hasadının başladığı şu günlerde özellikle dikim, yabancı ot kontrolü, hasat, ambalajlama ve nakliyesinin yanında satış aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen bölüm başkanımız, maviyemiş tarımının çay veya fındık tarımına benzemediğini, bilgi, teknik ve tecrübeye ihtiyaç duyduğunu özellikle belirtti. Maviyemiş tarımına Doğu Karadeniz Bölgesindeki Rize ilinden başladığını, çünkü Rize’de maviyemiş ile akraba olan bazı yabani orman meyvelerinin olduğunu belirten bölüm başkanımız, bu bölgedeki doğal asitli toprakların buna imkan tanıdığını ve düşük maliyetler ile kaliteli maviyemiş üretiminin yapılabildiğini söyledi. Ülke ve bölgenin vazgeçilmez iki ürünü olan çay ve fındığın yanında ürün çeşitliliği için bölgede yaygınlaşmakta olan maviyemiş tarımı için daha çok çay veya fındığın verimli olmadığı hatta yetişmediği yüksek rakımlardaki doğal asitli toprakların değerlendirilmesi gerektiğini ve yüksek gelir yanında sağlıklı bir meyve olan MAVİYEMİŞ üretilerek dağ köylerindeki insanlarımızın gelirinin yükseltilebileceğini belirten bölüm başkanımız, son yıllarda erkencilik açısından Akdeniz Bölgesinde saksıda maviyemiş yetiştirilerek ihraç ürünü haline geldiğini de ekledi. Ayrıca, sanayide de değerlendirilen maviyemiş için reçel sanayicilerinin 25 TL/kg fiyat ile maviyemiş bulamadıklarını da ifade eden bölüm başkanımız toprak pH değerinin 4.2-5.5 arasındaki asitli topraklarda direkt toprağa dikilerek, pH’nın ugun olmadığı yerlerde ise özel ortam içeren saksılara dikilen maviyemişlerin hem ülke ihtiyacı hem de ihracata için yetiştiriciliğinin artmaya devam ettiğini belirtti. Marmara, Trakya, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde üretimin arttığını ve bilhassa Bursa ile Antalya ilinin bu konuda büyük bir gelişme gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin 100 bin ton maviyemiş üretim kapasitesinin olduğunu belirten bölüm başkanımız Avrupa’nın 650 bin ton maviyemişe ihtiyacı olmasına rağmen üretiminin 160 bin ton olduğunu ve dolayısıyla Avrupa ülkelerine 500 bin ton maviyemiş ihraç edilebileceğini vurguladı. Öte yandan Doğu Bloku ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri dikkate alındığında bu ihtiyacın milyon tona çıkabileceğini, yani piyasasının boş olduğunu da belirtti.
Alternatif Ürün 'maviyemiş' Ekonomiye Büyük Katkı Sağlıyor
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin Çelik Anadolu Ajansı'na 10.07.2020 tarihinde verdiği demeçte: birçok faydası bulunan maviyemişin dünya genelinde yılda 650 bin ton üretildiğini belirterek, "Maviyemişte ülke olarak 100 bin ton üretme kapasitesine sahibiz ancak henüz üretim değerimiz 3 bin ton civarında. Arzuladığımız rakama ulaşabilmek için gayret gösteriyoruz." dedi.
Haberin devamına aşağıda verilen bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/alternatif-urun-maviyemis-ekonomiye-buyuk-katki-sagliyor/1905760
Haberin videosuna aşağıda verilen bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=YLRHvMuwBSI&feature=youtu.be
Karadeniz Bölgesi İçin Yeni ve Alternatif Üzümsü Meyveler
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, 05.11.2019 Salı günü, OMÜ Terme Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erol TERZİ’nin organize ettiği “Karadeniz Bölgesi İçin Yeni ve Alternatif Üzümsü Meyveler” konferansına katılarak maviyemiş, turnayemişi, güzyemişi ve aronya meyvelerine ilaveten maquiberry ile honeyberry konusunda detaylı bilgiler vermiştir. Terme ve civarında yetişebilecek bu yeni ve alternatif meyvelerin özellikleri, bahçe tesisleri, yetiştiriciliği, ekonomiye katkılarının yanında fidan temini ve insan sağlığı ile çevreye yararları da detayları ile anlatılmıştır. Bölüm başkanımızın verdiği geniş katılımlı bu konferans Terme Kaymakamı Murat ZADELEROĞLU, Terme Belediye Başkan Yardımcısı Yasin ÇAKIR, Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay DEMİR ile beraber çok sayıda üretici, bazı üretici birliklerinin başkanları ile öğrenciler tarafından ilgi ile dinlenmiştir. Konferansta maviyemiş kitabı ve posterleri ile broşür de dağıtan bölüm başkanımız, katılımcılara güzyemişi meyvesini tattırmış ve maviyemiş reçeli ikram etmiştir.
Haberin devamına aşağıda verilen linklerden ulaşabilirsiniz.
http://termemyo.omu.edu.tr/tr/haberler/alternatif-uzumsu-meyveler-konferans#prettyPhoto
Samsun'da 11. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi başladı
Milli Mücadele'nin başlangıcının 100. yılı etkinlikleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün ev sahipliğinde bu yıl ulusal düzeyde 11'incisi düzenlenen "Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi" Samsun'da başladı.
Haberin devamını okumak için linke tıklayınız: https://www.haberler.com/samsun-da-11-turkiye-yemeklik-mantar-kongresi-12509534-haberi/
6. Ulusal Üzümsü Meyveler" Sempozyumu OMÜ’de Başladı
Millî Mücadele’nin 100. yılı anısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen "6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu”nun açılışı, OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Leyla Demirsoy tarafından düzenlenen sempozyumun açılış programına; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, üzümsü meyve sektör temsilcileri ve Türkiye’nin birçok yerinden akademisyenler katıldı.
Haberin devamını okumak için linke tıklayınız: https://kalemmedyahaber.com/6-ulusal-uzumsu-meyveler-sempozyumu-omude-basladi.html
OMÜ'de Üzümsü Meyveler Sempozyumu
Millî Mücadele’nin 100. yılı anısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen "6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu”nun açılışı, OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Haberin devamını okumak için linke tıklayınız: http://www.kuzeyhaber.com/haber/ekonomi/omude-uzumsu-meyveler-sempozyumu/81371
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, TRT Trabzon Radyosu'na konuk oldu
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, 01.10.2019 tarihince canlı bağlantı ile Zeynep Ülke YILDIRIM tarafından TRT Trabzon Radyosu'nda sunulan "Köşe Bucak Karadeniz Programı"na katılarak “Karadeniz Bölgesi için yeni ve alternatif bir meyve türü-Güzyemişi” konusunda 15 dk. bilgi sunmuştur. Bölüm başkanımız özellikle meyvelerinin likopen bakımından zengin olduğunu belirterek güzyemişinin kıraç alanların ağaçlandırılmasında, peyzaj düzenlemelerine kadar kullanılabilecek bir bitki olan güzyemişi meyvesinin içerdiği likopenden dolayı bazı kanser türlerine (prostat ve pankreas gibi) karşı savaştığını da belirtti. Bölüm başkanımız bu bitkinin toprağı azot bakımından da beslediğini ve kerestelik cevizler için ara bitki olarak kullanıldığında cevizin dallanmadan büyümesini sağladığını belirterek bahçeler dikilecek olan güzyenmişi bitkilerinin özellikle kuşlardan korunması gerektiğini de ilave etti. Siper, çit, bariyer amaçlı da kullanılabilecek olan güzyemişi maden alanlarının geri kazanılmasında çok büyüt etkisi olduğunu belirten bölüm başkanımız bu meyvenin çiçeklerinden parfüm yapılabileceğini, yapraklarının da bazı bakteri ve mantarlara karşı kullanılabileceğini ilave etti.
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, TRT Trabzon Radyosu'na konuk oldu
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, 03.09.2019 tarihinde canlı bağlantı ile Zeynep Ülke YILDIRIM tarafından TRT Trabzon Radyosu'nda sunulan "Köşe Bucak Karadeniz Programı"na katılarak “6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, üzümsü meyveler, potansiyel, gelecek, üretim, tüketim” konularında 30 dk bilgi sunmuştur. Ev sahipliğimizde düzenlenecek olan üzümsü meyveler sempozyumuna katılan araştırmacılar, sunum konuları, çağrılı bildiriler ve poster sunumlar hakkında bilgi veren bölüm başkanımız, dünyada ve ülkemizde üzümsü meyve potansiyeline değinerek yeni üzümsü meyve türlerinden maviyemiş, turmayemişi, güzyemişi, aronya ve kekreyemiş konularında da bilgi sunmuştur.
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK, Akademik Bakış Programına konuk oldu.
Programı izlemek için linki tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=LgkLlbd7c1Q
Kadınlar Bu Meyveye İlgi Gösteriyor
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çelik, "Maviyemiş tüketimini hayat tarzı haline getiren insanlarda dokular yenilendiği için taze ve güzel görünümlü bir cilde sahip olabiliyorlar. Kadınlar bu meyveye ilgi gösteriyor." dedi.
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.aa.com.tr/tr/saglik/kadinlar-bu-meyveye-ilgi-gosteriyor/1558944
Mavi Altın`ın Üretimi Yaygınlaşıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Zirat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Karadeniz Bölgesi`nde ilk kez 2000 yılında üretimine başlanan, Amerikalılar'ın "mavi altın" diye adlandırdığı ve Karadeniz yöresinde "likarba" olarak bilinen "maviyemiş" üretiminde üreticilerin büyük başarı ve kazanç elde ettiğini söyledi.
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.rizedeyiz.com/Haber/Mavi-Altinin-Uretimi-Yayginlasiyor-74076.html
Geleceğin bitkilerini OMÜ teşvik ediyor
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, ilk ticari maviyemiş bahçesini 2000 yılında Rize’de kuran kişidir.
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.samsunsonhaber.com/haberler/47483/gelecegin-bitkilerini-omu-tesvik-ediyor
Prof. Dr. Çelik, "Sağlık açısından birçok faydası bulunan maviyemiş, dünya genelinde yılda 700 bin ton üretiliyor." dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, sağlık açısından birçok faydası bulunan, yaban mersini olarak da bilinen "maviyemiş"in dünya genelinde yılda 700 bin ton üretildiğini belirterek, "Ülkemizde ise 16 yıl önce başladığımız çalışmalar sonucunda yılda bin ton üretime ulaşıldı. Hedefimiz 10 yıl içinde 10 bin tonun üzerine çıkmak." dedi.
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/maviyemiste-hedef-10-yilda-10-bin-ton-uretim-322456.html
Maviyemiş
Hüseyin ÇELİK hocamızın Bahçe Bitkileri Derneğinin haber bülteninde kaleme aldığı “Maviyemiş” diğer bir adıyla “likapa” ( yaban mersini ) ile ilgili yazıda bu meyvenin özellikleri, değerlendirme şekilleri ve sağlık açısından önemi, dikim ve hasatı gibi birçok konuya açıklık getirilmiş. Bu meyveyle ilgilenen herkesin okuması tavsiye edilir.
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.foodelphi.com/maviyemis-prof-dr-huseyin-celik/
Maviyemiş 14 Farklı Alanda Kullanılabiliyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik: "Üzümsü meyveler içinde taze olarak en fazla dayanan, manav koşullarında 1 haftayı aşkın tazeliğini koruyabilen maviyemiş, 14 farklı alanda kullanılabilmekte"
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.sondakika.com/haber/haber-maviyemis-14-farkli-alanda-kullanilabiliyor-6707534/
Milli Patlıcan
Milliyet'ten Gürkan AKGÜNEŞ'in, 09.06.2019 tarihli yazısından;
"Mesela patlıcanda bugüne kadar tek bir yerli anacımız yoktu. Ta ki, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Araştırma Görevlisi Şeyma Sarıbaş’ın doktora tezine kadar. Sarıbaş, tez danışmanı Prof. Dr. Ahmet Balkaya ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli patlıcan anacını geliştirdi."
Yazının devamına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Dünya Nüfus Artışı ve Gıda Talebi
Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN Haberaks TV'de yayınlanan Ortak Fikir isimli programa konuk oldu.
Programı izlemek için linki tıklayınız.https://www.youtube.com/watch?v=wnwyL3fKiOQ
Türkiye'de Tohumculuk Sektörü
Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet BALKAYA Haberaks TV'de yayınlanan Ortak Fikir isimli programa konuk oldu.
Programı izlemek için linki tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=TN1sPqotrdY
Yeni Üzümsü Meyveler
Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK konuk olduğu Haberaks Tv'de yayınlanan Ortak Fikir isimli programada yeni üzümsü meyveleri tanıttı.
Programı izlemek için linki tıklayınız. http://haberaks.com.tr/webtv/ortak-fikir-yeni-uzumsu-meyveler-16-kasim-2018-1964
Ülkemizde ve Bölgemizde Meyvecilik
Fakültemiz Dekanı ve Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü DEMİRSOY Haberaks TV'de yayınlanan Ortak Fikir isimli programa konuk oldu.
Programı izlemek için linki tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=y9x9dJ_GIZM
Maviyemiş"te Hedef 10 Yılda 10 Bin Ton Üretim
http://www.milliyet.com.tr/maviyemis-te-hedef-10-yilda-10-bin-ton-samsun-yerelhaber-2140045/
Omü'lü Öğrencilere Bahçede Eğitim
https://www.haberler.com/omu-lu-ogrencilere-bahcede-egitim-9554517-haberi/
Fındıkta Rekolteyi Artıracak Çözüm Bulundu
https://www.haberler.com/findikta-rekolteyi-artiracak-cozum-bulundu-9367746-haberi/
Kış Şartlarına Dayanıklı Biber Tohumu Üretimi
http://www.milliyet.com.tr/kis-sartlarina-dayanikli-biber-tohumu-samsun-yerelhaber-1787637/
Kirazlarda Budama Ve Terbiye Sistemleri Çalıştayı
http://www.akasyam.com/kirazlarda-budama-ve-terbiye-sistemleri-calistayi-146702/
Soğuğa dayanıklı biber tohumu geliştirilecek
https://www.dunya.com/sektorler/tarim/soguga-dayanikli-biber-tohumu-gelistirilecek-haberi-348793
Prof. Dr. Özcan: "Yılda 7 milyon ton ürün kaybımız var"
http://www.bloomberght.com/tarim/haber/2018454-prof-dr-ozcan-yilda-7-milyon-ton-urun-kaybimiz-var
Kiraz Yetiştiriciliğinde Yeni Terbiye Sistemi
http://www.milliyet.com.tr/kiraz-yetistiriciliginde-yeni-terbiye-samsun-yerelhaber-1394592/
Öğrencilere Budama Terbiye Dersi
http://www.marasgundem.com/ogrencilere-budama-terbiye-dersi-1137128h.htm
OMÜ, Sağlıklı Nesiller İçin Siyah Üzüm Yetiştirecek
Meyve Vermeyen Ceviz Ağaçları Kesilmeyecek
http://www.bafrahaber.com/meyve-vermeyen-agaclar-kesilmeyecek--38652.html