Bitki Koruma Bölümü 2019-2020 Güz Dönemi, Bitki Kliniği dersi çerçevesinde çeşitli özel kuruluşlardan gelen yetkililerin, öğrenci bilgilendirme toplantıları her hafta yeni konu ve konuklarla devam ediyor. Yapılan bu toplantılar, özellikle 4. Sınıf öğrencilerini iş hayatına hazırlamak için önemli ve faydalı bilgiler sunmaktadır. Ülkemizde tarım sektöründe faaliyet gösteren önemli kuruluşlarından biri olan HEKTAŞ Ticaret T.A.Ş grubunun yetkili ziraat mühendisleri, Onur UYSAL ve İsmail Hakkı ATMACA, 06.12.2019 tarihinde bölümümüzü ziyaret ederek; kuruluşlarının faaliyetleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi. HEKTAŞ’ın yeni ve mevcut ürünleri hakkında bilgiler veren kuruluş yetkilileri, kuruluşlarının ürünlerini geliştirirken tarımda sürdürülebilirliği baz aldıklarını belirttiler.
Ziraat Mühendisleri Onur UYSAL ve İsmail ATMACA, ülkemizin tarımına önemli katkılar sunan HEKTAŞ Tic. T.A.Ş.’ ın yatırımlarını her yıl artırdığını ve dolayısıyla istihdamın da artmasına fayda sağladığını ifade ederek; yeni Ziraat Mühendislerinin pozitif düşünmesi gerektiğini bildirdi.
Bitki Koruma Bölümü adına, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Miray SÖKMEN ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İslam SARUHAN, toplantıdan sonra HEKTAŞ yetkililerine verdikleri kıymetli bilgiler için teşekkür etti.
“
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü ve bölüm son sınıf öğrencilerinin organizasyonu ile düzenlenen “VII. Bitki Koruma Öğrenci Kongresi”, 2–3 Mayıs 2018 tarihlerinde, OMÜ, Ziraat Fakültesi, Prof.Dr.Fahrettin Tosun Konferans salonunda; Sayın, Fakültemiz Dekan Vekili Doç. Dr. Sayın İsmail SEZER, Samsun Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Güray ERENER, Bitki Koruma Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Sayın Celal TUNCER, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve elemanları yanında çok sayıda öğrenci katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Mezun durumundaki Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin bölüm öğretim üyeleri danışmanlığında yürüttükleri bitirme tez çalışmalarının bir araya getirilmesi ile hazırlanan kongrede, 2 gün boyunca 6 oturum yapılmış ve toplamda 26 sözlü bildiri sunulmuştur. Sunulan 26 sözlü bildirinin 15’i Fitopatoloji, 11’i ise Entomoloji çalışma alanlarını kapsamıştır. Fitopatoloji alanında, 5 Herboloji, 4 Mikoloji, 4 Viroloji ve 2 Bakteriyoloji; Entomoloji alanında ise 6 Genel Entomoloji, 2 Akaroloji ve 3 Nematoloji alt disiplinlerde sunumlar yapılmıştır.
Fitopatoloji alanında ağırlıklı konular arasında özellikle Samsun ve bölge illerini kapsayan fungal, bakteriyel, viral kaynaklı hastalık etmenlerinin başta sebzeler olmak üzere patates, şekerpancarı, hububat ve meyve ağaçlarında meydana getirdikleri hastalıkların belirlenmesi ile bunlara karşı uygulanacak mücadele yöntemleri hakkında geniş bilgiler sunulurken, ülkemizdeki istilacı bitkiler, meyve bahçeleri, çeltik ve pamuk gibi önemli tarım ürünlerinde sorun olan yabancı otlar ve bunların mücadelesine yönelik uygulamalar hakkında da detaylı bilgiler verilmiştir.
Entomoloji alanındaki bildirilerde ise özellikle Samsun ilinde ve Karadeniz kuşağında seralarda, orman alanlarında ve bölge için başlıca önemdeki fındık gibi bazı bitkilerde sıklıkla karşılaşılan belli başlı zararlı böcek, akar ve nematodlar hakkında bilgiler sunulmuştur. Özellikle bu organizmalar ile mücadele stratejileri ve biyolojik mücadele gibi farklı yaklaşımlar değerlendirilmiştir.
Geleneksel hale getirilerek yedincisi yapılan Bitki Koruma Öğrenci Kongresi ile meslek hayatına adım atmaya az kalmış Bitki Koruma Bölümü mezunu Ziraat Mühendisi adaylarına öğretim süreleri boyunca kazandıkları bilgi, beceri ve tecrübelerini sunma imkânı sağlanmıştır. Kongre ile adayların akademik bilgi düzeyleri ile pratiğe yönelik beceriler hakkında bir birliktelik sağlamaları hedeflenmiştir. Günümüz ve ülkemiz tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan Bitki Koruma Hizmetleri üzerinde stratejik düşünme becerilerinin kazandırılması ve bunu meslek hayatlarında prensip haline getirerek, çağımızın gerektirdiği teknik bilgi ve birikimin önemine değinilmiştir.
Sonuç olarak bu ve benzeri organizasyonların, Ziraat Mühendisliği öğretimine özellikle lisans düzeyinde sağladığı katkının çok önemli olduğu vurgulanmıştır. Kongreye katılan öğrencilere sertifikalar bölüm öğretim üyeleri tarafından verilerek, toplu fotoğraf çekiminin ardından kongre sonlandırılmıştır.