Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde, 1992 yılında yüksek lisans, 1999 yılında lisans ve 2009 yılında ise doktora programları açılarak öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır. Bölümün ana amacı tarım makinaları tasarım, geliştirme, seçim, işletim ve kullanım alanlarında lisans ve lisansüstü eğitim vermek ve uzman mühendisler yetiştirmektir. Ayrıca tarım makinalarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla denemeler yapılmakta ve rapor düzenlenmektedir. Tüm bunların yanında ulusal ve uluslararası konferanslar, kısa kurslar ve seminerler bölümün düzenli aktiviteleri arasında yer almaktadır. Bölümde 3 profesör, 3 doçent, 2 yardımcı doçent ve 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampusu’nda bulunmaktadır. Bölümümüz, Ziraat Fakültesi C Blok 2. katta hizmet vermektedir. Akademik ve idari personelin kullandığı 12 adet çalışma ofisi, 1 adet seminer salonu, 4 adet sınıf ve 1 adet teknik resim salonuna sahiptir. Bölümde lisans ve lisansüstü ders uygulamaları ve araştırma faaliyetleri için kullanılan bir atölye bulunmaktadır. Ziraat Fakültesi döner sermaye işletmesi atölyesi bünyesinde bulunan biçerdöver, traktör, silaj makinesi, balya makinesi, fide dikim makinesi, pnömatik ekim makinesi, üniversal ekim makinesi, tamburlu ve parmaklı tip çayır biçme makinesi, toprak işleme ve çeşitli harman makineleri eğitim-öğretim ve araştırma amaçlı faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Misyonumuz Bölümün ana misyonu; araştırma, eğitim-öğretim ve kurs programları aracılığıyla ülkeye hizmet etmektir. Bu kapsamda, tarımın temel prensiplerini ve tekniğini tanıtmak, tarım ve tarıma dayalı sanayi kollarında kullanılan makine ve cihazların tasarımı, iş yeteneklerinin değerlendirilmesi, çalışma şartlarının belirlenmesi, belirli bir makineye bağlı olmayan temel problemlerin araştırılması ve tarımda enerji kullanımı konularına, mühendislik bilgi ve tekniklerini uygulayabilen, bilgili, becerili ve mesleki yeterliliğe sahip elemanlar kazandıracak bir misyona sahiptir.
Vizyonumuz Çağdaş eğitim-öğretim tekniklerini kullanarak, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgi uyandırabilecek tarıma dayalı güncel bilgi ve teknolojik tasarımlar üretebilen ve bu üretim çıktılarını uygulama alanıyla bütünleştirebilen atılımcı, araştırıcı ve çözümleyici bir bölüm olmaktır.