Tarla Bitkileri Bölümü, 1976 yılında kurulan OMÜ Ziraat Fakültesinin Eğitim-Öğretime başlayan ilk ve tek bölümüdür.Başlangıçta Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı adı altında eğitim ve öğretim yapan Bölüömüz bünyesinde “Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller”, “Endüstri Bitkileri”, Çayır Mera ve Yem Bitkileri” adı altında üç Anabilim Dalı bulunmaktadır. Bölümde halen 11 öğretim üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Tarla Bitkileri Bölümünde; Tahıllar, Baklagiller, Endüstri Bitkileri, Çayır-Mer’a ve Yem Bitkileri Yetiştirme ve Islahı konularında kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte; bilgi üreten, ürettiği bilgiyi toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilen, çevreye duyarlı, biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları koruyan ve tarla bitkileri ile ilgili temel bilgilerle donatılmış Ziraat mühendisleri, Ziraat Yüksek Mühendisleri ve geleceğin akademisyenlerini yetiştirmek üzere lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim verilmektedir. Ayrıca, bölge ve yurt genelindeki tarla tarımının problemlerine yönelik çözümler üretmek için projeler yapılmakta ve yürütülmektedir.
Lisans eğitimi boyunca edindiği bilgi, beceri ve yetkinliklerle dayalı olarak tarım sektöründe tarla bitkileri problemlerine çözümler üretebilecek, bu çözümleri iş hayatında kullanabilecek ve ilgili kesimlere iletebilecek ve değişen şartlar karşısında da kendini geliştirebilecek mezunlar yetiştirmektir. Tüm faaliyetlerinde sürekli olarak bilimsel standartları ve objektifliği gözeten, kamu ve özel sektördeki karar vericiler ve mezunlarıyla sürekli irtibat kuran ve tarım sektörün karşılaştığı önemli güncel ekonomik problemleri takip ederek kendini yenileyen bir eğitim programı olmaktır. Lisans programı Ziraat Mühendisliği temelini oluşturacak biyoloji, fizyoloji, ekoloji, toprak, yetiştirme teknikleri, tarla deneme teknikleri; Tahıllar-Baklagiller, Endüstri bitkileri, Çayır Mera Yem bitkileri gruplarında yer alan Tarla bitkilerinin yetiştirme tekniği, üretimi ve ıslahına yönelik derslerden oluşmaktadır.
Tarla Bitkileri Programı mezunları hem kamu hem de özel sektörde istihdam edilirler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, kamu ve özel sektör bankaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları özellikle tohumculuk sektörü ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir. Mezunlar, gelecek vadeden ulusal ve uluslararası tarımsal projelerde araştırıcı, yetiştirici ve danışman olarak yer alabilir ve bu projelere liderlik yapabilirler.